Ez a szilvakrém ropogós morzsával egyszerűen imádnivaló, finom, krémes desszert. A fűszeres lágy szilvakrém és a ropogós morzsatészta nagyon jól működik együtt.
Hozzávalók:
4-6 személyre
a krémhez:
50 dkg szilva (magozva)
5 dkg nyírfacukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál citromlé
1,5 evőkanál étkezési kukoricakeményítő
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló (10 g)
a morzsához:
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg apró szemű zabpehely
3 dkg nyírfacukor
3 dkg durvára tört mandula
1 teáskanál őrölt fahéj
5 dkg hideg vaj
a díszítéshez:
szilvaszeletek (elhagyható)
citromfűlevél (elhagyható)
Szilvakrém ropogós morzsával elkészítése:
A szilvát megszórjuk a nyírfacukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a reszelt citromhéjjal. Ráöntjük a citromlevet és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk, majd a botmixerrel simára pürésítjük. Hozzáadjuk a kevés hideg vízben feloldott keményítőt, besűrítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A mascarponét beledolgozzuk. A tejszínt a habfixálóval felverjük, a felét összeforgatjuk a szilvakrémmel, a többit félrerakjuk a díszítéshez.
Közben a morzsa hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, szilikonos vagy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
A krémet a tésztamorzsával poharakba rétegezzük. A tetejüket a maradék tejszínhabbal díszítjük, és megszórjuk a morzsával. Hűtőben dermesztjük.
Néhány szelet szilvával, citromfűlevéllel tovább díszíthetjük.
1
desszert, pohárdesszert, szilva