Most az alap kölesgombóc receptet turbóztam fel egy kis eperrel és mákkal, így született meg az eperrel töltött mákos kölesgombóc. Érdemes kipróbálni ezt a verziót, nagyon jó.
A kölesgombócot gyakran emlegetik még hamis túrógombócnak is, mivel ízre nagyon hasonlít hozzá. Ennek megfelelően, tálaláskor öntsük le édes tejföllel, és szórjuk meg porédesítővel. Ízlés szerint kínáljuk eperlekvárral.
Hozzávalók:
10-12 db-hoz
3 dl tej
a töltelékhez:
10 dkg eper
a morzsához:
5 dkg teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
1 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
eperlekvár
édesített tejföl
eper
Eperrel töltött mákos kölesgombóc elkészítése:
A kölest alaposan átmossuk, majd a tejjel kis lángon főzni kezdjük. Amikor az összes folyadékot magába szívta, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mákot, az édesítőt és lefedve állni hagyjuk. A töltelékhez az epret megmossuk, kicsumázzuk, és kisebb darabokra vágjuk. A kihűlt köleskásából gombócokat formázunk úgy, hogy mindegyik közepébe 1-1 eperdarabot teszünk. A zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk és beleforgatjuk a gombócokat. Édes tejföllel, eperlekvárral és eperrel tálaljuk.
A kölesgombóchoz hozzávalókat a
Magosbolt.hu webshopban találtok.
1
desszert, édesség, egészséges, eper, gombóc, köles, kölesgombóc, mák