In Desszert, Sütemény

Birsalmás pite

A birsalmás pite is azok közé a sütik közé tartozik, amit biztos, hogy minden évben legalább egyszer elkészítek. Az omlós tészta és a fanyar gyümölcs tökéletes kettőse ez a pite, ami egyszerűen megunhatatlan. Ugyan téli gyümölcs a birsalma, de nagyon sokáig eláll, így ki lehet tolni a szezonját és kiélvezni a belőle készülő finomságokat. A birsalma sajtot és a kompótot is nagyon szeretjük belőle, de legtöbbször pitébe szokott landolni, aminek most mutatom is a receptjét.
 
Birsalmás pite
 
Birsalmás pite
 
Hozzávalók:
21 cm-es formához
 
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg porrá őrölt eritrit
1 csipet só
10 dkg hideg vaj
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
 
a töltelékhez:
2 db nagyobb birsalma
3 evőkanál citromlé
3 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
3 dl víz
2 dkg kukoricakeményítő
 
a kenéshez:
1 tojás felverve
 
a tálaláshoz:
1/2 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál eritrit
 

Birsalmás pite

Birsalmás pite elkészítése:

A tésztához a lisztet, az édesítőszert és a sót összemorzsoljuk a felkockázott vajjal, vagy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, húsát kisebb kockákra vágjuk, majd összekeverjük a citromlével. Hozzáadjuk az édesítőszert, az őrölt gyömbért, 1,5 dl vizet, és puhára pároljuk. A keményítőt csomómentesre keverjük a maradék vízzel, és besűrítjük vele a tölteléket. Langyosra hűtjük. 
A pihentetett tésztát 1/3-2/3 arányban kettéosztjuk, a nagyobb részt – lisztezett felületen – kb. 4 mm vékony körlappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát. A gyümölcsös tölteléket belesimítjuk. A tésztát körben megkenjük a felvert tojással. A másik tésztarészt is kinyújtjuk, tetszőleges mintát vágunk bele, majd beborítjuk a töltelékkel, és a szélét villával lenyomkodjuk.
A maradék tésztából linzerkiszúró segítségével levélmotívumokat készítünk, ezekkel tovább díszítjük a pitét. Lekenjük a maradék felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Összekeverjük a fahéjat az eritrittel, és ezzel megszórva tálaljuk.
 
Birsalmás pite
 
Birsalmás pite
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin oldalán is.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.
 
Ha tetszett a birsalmás pite receptje, nézzetek szét a blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a Facebook, az Instagram és a Pinterest oldalamon!

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .