In Desszert

Epres-joghurtos tarte

Nem bonyolult, de tény, hogy kicsit macerásabb az elkészítése, mivel több elemből áll össze ez az epres-joghurtos tarte. Cserébe viszont egy nagyon krémes és könnyű süteményt kapunk. A tartekészlet segítségével pedig elegáns megjelenésű is lesz a desszertünk. Természetesen elkészíthető a recept a tartekészlet hiányában is, de azért sokat dob a süti kinézetén. Ha van időtök és kedvetek, próbáljátok ki, akár más gyümölccsel is, ha már az eperszezon végén járunk.
 
Epres-joghurtos tarte
 
Hozzávalók:
26,5 x 10,5 cm-es tarteformához
 
a tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg fehér tönkölyliszt
6 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
5 dkg eritritpor
1 csipet só
1 tojás
az eperpüréhez:
50 dkg eper (fagyasztott is lehet)
 
a pite megkenéséhez:
3 evőkanál cukormentes eperlekvár
 
a fagyasztott joghurtos krémhez:
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1,5 zselatinlap
6 dkg natúr görög joghurt
1/2 dl tejszín
 
az eperzseléhez:
1 zselatinlap
1/2 teáskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
az epres-joghurtos töltelékhez:
1,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1,5 zselatinlap
5 dkg natúr görög joghurt
1/2 dl tejszín
 
a díszítéshez:
friss eper (elhagyható)
mentalevél (elhagyható)
 
Epres-joghurtos tarte

Epres-joghurtos tarte elkészítése:

Az eperpüréhez az epret felfőzzük, turmixoljuk, majd szitán átpasszírozzuk. A pürét és a megmaradt rostot félretesszük.
A fagyasztott joghurtos krémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. 6 dkg eperpürét az édesítővel felmelegítünk, feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Belekeverjük a joghurtot, hűlni hagyjuk. A tejszínből lágy habot verünk, és óvatosan a joghurtos krémbe forgatjuk. A szilikonformába öntjük, és 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.
Másnap az eperzseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk, 6 dkg eperpürét az édesítővel felmelegítünk. Feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint, a fagyasztott joghurtos krémre öntjük, és visszatesszük a fagyasztóba.
A tésztához a kétféle lisztet, az édesítőszert és a sót a felkockázott vajjal összemorzsoljuk vagy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, és egyneművé gyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe rakjuk.
Lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. A sütőkerettel kiszúrjuk, majd a sütőkeretet sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tésztalapot belehelyezzük. A tarte oldalához csíkokat vágunk a tésztából, és körben kibéleljük velük a formát. A túllógó részeket levágjuk, a tésztát sűrűn megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 14-15 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Az epres-joghurtos töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. 5 dkg eperpürét, 5 dkg eperrostot és az édesítőt felmelegítjük, feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Belekeverjük a joghurtot, hűlni hagyjuk. A tejszínből lágy habot verünk, és óvatosan a joghurtos krémbe forgatjuk.
A pitetésztáról eltávolítjuk a keretet, eloszlatjuk rajta az eperlekvárt, megtöltjük az epres-joghurtos krémmel, és hűtőbe tesszük néhány órára dermedni. Óvatosan ráfordítjuk és kinyomjuk a szilikonformából a megfagyott joghurtos krémet. A pitét végül eperrel és mentalevéllel díszítjük.
 
Tipp: A maradék tésztából tetszőleges apró formákat szúrunk ki, majd mindet sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt kisütjük. A pitét az apró kekszekkel is díszíthetjük.
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.
A tartekészletet a Cookori.com–nál tudjátok beszerezni.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.
 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .