A levendulás keksz az egyik legfinomabb dolog, amit a levendulából készíthetünk. Nyaranta, virágzásakor mindig sütök legalább egy alkalommal, a levendula egyedi, különleges ízt és kellemes aromát ad neki. Most a korábbi
levendulás kekszem receptjéből indultam ki, de hogy egészségesebb legyen, zabpehelyliszt és kókuszliszt keverékével készítettem. A tetejüket pedig nyírfaporcukros mázzal kentem le, majd megszórtam egy kevés levendulavirággal.
Hozzávalók:
10 dkg zabpehelyliszt
5 dkg kókuszliszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg nyírfa porcukor
csipet só
½ citrom reszelt héja
1 tojás
1 tk. vanília kivonat
2 tk. szárított levendula virág
a mázhoz:
citromlé
nyírfa porcukor
a díszítéshez:
levendula virág
Levendulás keksz elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sót, a nyírfa porcukrot, a reszelt citromhéjat és a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Mielőtt még összeáll a tészta, beledolgozzuk a levendula virágot is, majd golyót formázunk és hűtőbe tesszük egy óra hosszára pihenni. A hűtőből kivéve, lisztezett munkalapon kb. fél centi vastagra nyújtjuk a tésztánkat és különböző méretű kiszúrókkal formákat szaggatunk belőle. Tegyük a kekszeket sütőpapírral fedett sütőlemezre és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük. Ne süssük túl, az a jó, ha még világos színűek mikor kivesszük a sütőből. Melegen csak óvatosan nyúljunk hozzá, mert könnyen szétesik. Fémrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Miután teljesen kihűltek a levendulás kekszek, kenjük le őket a mázzal. Ehhez keverjünk össze egy kevés nyírfa porcukrot néhány csepp citromlével és kenjük le a kekszek tetejét. Végül díszítésként tegyünk rájuk ízlés szerint levendula virágot és hagyjuk megszáradni őket.


2
cukormentes, édesség, keksz, levendula, süti
I wish I was there to try them!