In Desszert, Gluténmentes desszert, Torta

Mascarponekrémes csokoládétorta cukor- és gluténmentesen

Egy csokoládétortát bármikor, bármelyik hétvégén be lehet vetni a család örömére, még ünnepi alkalom sem kell hozzá. Ez a csokoládétorta, amit hoztam, egy mascarponekrémes csokoládétorta cukor- és gluténmentesen, amit sokkal könnyebb elkészíteni, mint gondolnátok. A lapokhoz egyszerű kevert tésztát sütöttem, majd tejszínes mascarponekrémmel töltöttem meg, a végén pedig csokoládékrémmel kentem le. Eperrel díszítettem a tetejét, valamint tálaláskor a süti mellé is pakoltam még pluszba epret. Nagyon jól passzol ehhez a tortához is az eper, de ha már esetleg nem kaptok, málnával is isteni lesz.   
 
Mascarponekrémes csokoládétorta cukor- és gluténmentesen
 
Hozzávalók:
18 cm-es 4 lapos tortához
 
a tésztához:
25 dkg barnarizs-liszt
1/2 csomag sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
20 dkg puha vaj
3 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
3 tojás
2,5 dl tej
 
a mascarponekrémhez:
25 dkg mascarpone
1 evőkanál vanília kivonat
3 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 csomag zselatin fix
2 dl tejszín
 
a csokoládékrémhez:
1 dl tejszín
2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
3 dkg vaj
 
a tetejére:
friss eper
szeletelt mandula
 

Mascarponekrémes csokoládétorta cukor- és gluténmentesen

Mascarponekrémes csokoládétorta cukor- és gluténmentesen elkészítése:

Két 18 cm-es tortaforma alját sütőpapírral béleljük, oldalát formaelválasztóval kifújjuk. (Ha nincs két egyforma tortaformánk, egymás után sütjük ki a tésztakarikákat.) A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és a kakaóporral. A vajat az édesítőszerrel kihabosítjuk, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáöntjük a tejet. Beleszitáljuk a lisztes keveréket, és egyneművé keverjük. A masszát kétfelé osztjuk, a tortaformákba simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A formában hagyjuk pihenni néhány percig, majd deszkára borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk róla, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük a zselatinnal. A mascarponét kikeverjük az édesítőszerrel és a vaníliával, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A tésztakarikákat lapjában 2 egyforma részre vágjuk, betöltjük a krémmel, hűtőbe tesszük.
A csokoládékrémhez a tejszínt felmelegítjük, ráöntjük az étcsokoládé pasztillára, és addig keverjük, amíg egynemű nem lesz. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat, az édesítőszert, és ezekkel is elkeverjük. Langyosra hűtjük, bevonjuk a torta tetejét és az oldalát, majd tálalásig visszatesszük a hűtőbe. A tetejét eperrel és kevés szeletelt mandulamorzsával díszítjük.
 
Mascarponekrémes csokoládétorta cukor- és gluténmentesen
 
A recepthez a nyers kakaóport és a belga csokoládé pasztillát a Sambirano Gold biztosította.
 
Ha tetszett a mascarponekrémes csokoládétorta cukor- és gluténmentesen receptje, nézzetek szét a blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a Facebook, az Instagram és a Pinterest oldalamon!

, , , , , , , ,

2 Responses to Mascarponekrémes csokoládétorta cukor- és gluténmentesen

  1. csk szerint:

    szia! a receptben kétféle liszt vegyítése szerepel, viszont a hozzávalókban csak a barnarizs-liszt van feltüntetve. Megkérdezhetem, hogy még milyen liszt szükséges hozzá? köszönöm szépen!

    • Anita szerint:

      Szia! Köszönöm az észrevételt, elírtam, csak barnarizs-liszttel készítettem. Javítom a bejegyzést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .