In Desszert, Gluténmentes desszert, Sütemény

Meggyes pite gluténmentesen

A piték sorából legutóbb egy meggyes pitét sütöttem, ami nálunk meggyszezon idején nem hiányozhat az asztalról. A pite amúgy is egy megunhatatlan süti, hiszen a számtalan variációs lehetőségével szerintem igazi jolly joker édességnek számít. Éppen ezért elég gyakran készítek – évszakonként más-más gyümölccsel vagy krémmel -, és persze ezen kívül nagyon szeretjük is.
Na de vissza a mostani meggyes pitéhez, ami gluténmentes, és aminek az alapját gluténmentes lisztkeverékből készítettem, ahogy lentebb a receptben is olvashatjátok. Ízre, állagra kicsit más a tészta, de ha valakinek gluténmentesen kell étkeznie, vagy csak szeretne, érdemes kipróbálni, mert ez is finom, omlós, és egyszerűen elkészíthető.
 
Meggyes pite gluténmentesen
 
Hozzávalók:
24 cm átmérőjű piteformához
 
a tésztához:
10 dkg hideg vegán vaj
2 tojássárgája
1 dl cukormentes mandulatej
 
a töltelékhez:
50 dkg magozott meggy
1/2 csomag cukor-, és gluténmentes vaníliás pudingpor
 
a kenéshez:
1 tojásfehérje
 
a tálaláshoz:
porrá őrölt eritrit
 

Meggyes pite gluténmentesen

Meggyes pite gluténmentesen elkészítése:

A tésztához a lisztkeveréket és az édesítőt a felkockázott vajjal késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a mandulatejet, és gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
A meggyet az édesítővel összekeverjük, 15-20 percet állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Leszűrjük a meggylevet, és ha szükséges kipótoljuk annyi vízzel, hogy 2 dl folyadékot kapjunk. Kevés meggylével a pudingport simára keverjük. A maradék meggylevet felforraljuk, hozzáadjuk az elkevert pudingpor és folyamatos keveréssel besűrítjük. A tűzről levéve a meggyel összeforgatjuk, majd hűlni hagyjuk.
A pihentetett tésztát 1/3-2/3 arányban kettéosztjuk, a nagyobb részt lisztezett felületen kb. 4 mm körlappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát. A túllógó széleket körben levágjuk, villával megszurkáljuk az alját, és 170 fokra előmelegített sütőben 5 percig elősütjük. A gyümölcsös tölteléket belesimítjuk. A tésztát körben megkenjük a tojásfehérjével. A maradék tésztát is kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval tetszőleges méretű körlapokat szúrunk ki, és kis átfedéssel beborítjuk a szélét. Lekenjük a maradék tojásfehérjével, majd további 35 perc alatt készre sütjük. Eritritporral meghintve tálaljuk.
 
Meggyes pite gluténmentesen
 
Meggyes pite gluténmentesen
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin oldalán is.
A recepthez a Wise Pasta gluténmentes termékeit használtam.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu hátterét használtam.
 

Ha tetszett a meggyes pite gluténmentesen receptje, nézzetek szét a blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a Facebook, az Instagram és a Pinterest oldalamon!

 

, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .