A narancsos kenyérpuding a szikkadt kenyér felhasználásának egyik legnagyszerűbb módja. Mivel egyszerű, összedobálós desszertről van szó, akár egy hétköznap este is elkészíthető. A narancson kívül persze nagyon sokféle módon ízesíthető, almával, körtével, csokoládéval, stb., de ez a narancsos változat egyszerűen isteni. Ha éppen nincs otthon száraz kenyér, a kalács, kifli vagy zsemle is tökéletes hozzá.
Hozzávalók:
30 dkg szikkadt kenyér
1/2 dl víz
2 evőkanál vaníliakivonat
2 dl 100%-os cukormentes narancslé
az öntethez:
3 tojás
2 dl tej
2 dl habtejszín
6 dkg nyírfacukor
a formához:
2-3 dkg vaj
Narancsos kenyérpuding elkészítése:
A narancshéjkockát kis lábasban, a vízzel és a vaníliakivonattal forrásig melegítjük, majd félretesszük.
A sütőformát vastagon kivajazzuk. Az öntethez a tejet és a tejszínt felmelegítjük a nyírfacukorral. Hozzáadjuk az őrölt narancshéjat és a vaníliát, majd a tűzről levéve a tojásokat egyesével belekeverjük.
A kenyeret kisebb darabokra vágjuk, mélyebb tálba tesszük. Meglocsoljuk a narancslével, majd az öntet 2/3 részével, és összeforgatjuk. Sütőtálba rendezzük, a vaníliás narancshéjkockát egyenletesen elosztjuk a tetején. A maradék keverékkel meglocsoljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Like
desszert, édesség, gyors, kenyérpuding, narancs