In Desszert, Péksütemény

Pudingos-túrós csiga

Ennek a pihe-puha kelt tésztás pudingos-túrós csigának nehéz lesz ellenállni, csak szólok :-), ráadásul ezt most laktózmentes verzióban készítettem. Ha kelt édes csigákról van szó, általában leragadok a kakaós vagy fahéjas változatnál, de ez a pudingos-túrós csiga új kedvencem lett. A tésztája nagyon puha és szaftos a tölteléknek köszönhetően, így másnapra sem szárad ki. Én ugyan jó sok mazsolát dobtam bele, de nyugodtan elhagyható a receptből, ha valaki nem szereti vagy csak nem fogyasztja. A lényeg, hogy érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű elkészíteni és isteni finom. 
 
Pudingos-túrós csiga
 
Hozzávalók:
a tésztához:
2,5 dl langyos laktózmentes Magic Milk tej
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
20 dkg liszt
1 csipet só
1,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 tojás
5 dkg olvasztott laktózmentes Magic Milk vaj
 
a töltelékhez:
3 dl laktózmentes Magic Milk tej
1 csomag cukormentes vaníliás pudingpor (40 g)
2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
30 dkg laktózmentes Magic Milk túró
1 evőkanál vaníliakivonat
1 bio citrom reszelt héja
kb. 1 marék mazsola (ízlés szerint)
 
a tészta kenéséhez:
olvasztott laktózmentes Magic Milk vaj
 
a tálaláshoz:
porrá őrölt eritrit
 

Pudingos-túrós csiga

Pudingos-túrós csiga elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl tejben a cukorral. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval és az édesítőszerrel, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Rugalmas tésztát dagasztunk, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a tejből, a pudingporból és az édesítőszerből a csomagoláson található előírás szerint sűrű pudingot főzünk. A túrót botmixerrel krémesre dolgozzuk, hozzáadjuk a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, majd összekeverjük a még meleg pudinggal.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 0,5 cm vékony téglalappá nyújtjuk, a kihűlt töltelékkel egyenletesen megkenjük. A hosszabbik oldala mentén óvatosan feltekerjük és 2,5 cm széles szeletekre vágjuk. A csigákat egymástól 3-4 cm távolságra, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük vajjal, és addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik. 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, eritritporral megszórva kínáljuk.
 
Pudingos-túrós csiga
 
A recepthez a laktózmentes tejtermékeket a Naszálytej biztosította.
 
Ha tetszett a pudingos-túrós csiga receptje, nézzetek szét a blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a Facebook, az Instagram és a Pinterest oldalamon!

, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .