Almás-túrós kelt kifli

In Étel & ital, Sütemény

Almás-túrós kelt kifli

A kelt tésztával szemben alapból nagyon elfogult vagyok, mert imádom, és nem csak enni, de dolgozni is vele. Ez az almás-túrós kelt kifli pedig szerintem a legpuhább, legfinomabb kelt tésztás receptem lett. Már többször elkészítettem, és úgy gondolom, a jövőben is így fogom készíteni, nekünk nagyon bejött, az almás-túrós töltelékkel együtt  🙂 
 
Almás-túrós kelt kifli
 
Hozzávalók:
24 db-hoz
 
a tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 csipet só
1/2 csomag szárított élesztő (3,5 g)
1 tojás
1/2 teáskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
5 dkg vaj
1 dl tej
5 dkg tejföl
 
a töltelékhez:
15 dkg túró
2 kisebb alma
1 teáskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál őrölt fahéj
2,5 teáskanál étkezési keményítő
 
a kenéshez:
1 tojás
 
a tetejére:
por édesítőszer
 
Almás-túrós kelt kifli

Almás-túrós kelt kifli elkészítése:

A tésztához elkeverjük az élesztőt a kétféle liszttel. Hozzáadjuk a sót, az édesítőszert, a vajat, a tejet, a tejfölt, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a megtisztított almát apró kockákra vágjuk. Az édesítőszerrel, a vaníliakivonattal és a fahéjjal kis lángon pár perc alatt puhára pároljuk, majd a kevés vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Hűlni hagyjuk, végül összedolgozzuk a túróval.
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 2 részre osztjuk. Mindkettőt vékony körlappá nyújtjuk, és 12-12 cikkre vágjuk. A szélesebb végükre 1-1 evőkanálnyi tölteléket teszünk, majd innen kezdve mindet kifliformára tekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, lekenjük az elhabart tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Por édesítőszerrel megszórva kínáljuk.
 
Almás-túrós kelt kifli
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..