Cukkinis quiche

In Étel & ital

Cukkinis quiche

Nagyon népszerűek nálunk a különböző sós zöldséges piték, számtalan verzióban készülhet, sokszor csak azon múlik, hogy éppen milyen hozzávalók vannak otthon. Kitűnő vacsorának, de akár ebédre főételként is megállja a helyét, mivel igazán laktató. Most éppen cukkinis készült bacon szalonnával és kukoricával.
 
Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 csipet só
1 tojás sárgája
5 ek. hideg víz
 
a töltelékhez:
1 kisebb cukkini 
pár szelet bacon szalonna 
5 dkg sajt
1 dl tejszín
1 tojás
bors
szerecsendió
3-4 ek. morzsolt kukorica (konzerv)
 
reszelt sajt a tetejére
 
A cukkinit karikázzuk fel, sózzuk le és tegyük félre, hogy a levét kiengedje. A tésztához a lisztet a sóval a felkockázott hideg vajjal és a tojás sárgájával morzsoljuk össze kézzel vagy robotgép segítségével, majd evőkanalanként adagoljunk hozzá hideg vizet (amennyi szükséges ahhoz, hogy a tészta összeálljon) és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe legalább 30 percre pihenni. A töltelékhez serpenyőben süssünk meg pár szelet bacon szalonna csíkot, amit előzőleg kisebb darabokra vágtunk. Ha megsültek, szedjük tányérra és a visszamaradt zsiradékon forgassuk át a cukkini karikákat, hogy megpuhuljanak kicsit. Egy tálban keverjük el a tojást a tejszínnel és a reszelt sajttal, adjunk hozzá sót, borsot, szerecsendiót. A tésztát nyújtsuk ki, tegyük 24 cm-es piteformába. Tegyünk sütőpapírt a közepére, rá babot és süssük elő 200 fokon 15 percig, majd vegyük ki a papírt és a babot, szurkáljuk meg villával a tésztát és süssük további 10 percig. A félig megsült tésztára rendezzük rá a cukkini karikákat, öntsük rá a tojásos masszát, szórjunk rá ízlés szerint néhány evőkanál morzsolt kukoricát, majd jöhetnek a megsült bacon szalonna darabok. A tetejére reszeljünk sajtot és tegyük vissza a sütőbe 15-20 percre, hogy készre süljön. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, langyosan tálaljuk.  
 

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .