In Étel & ital

Medvehagymás-túrós pogácsa

Amikor a túrós pogácsa találkozik a medvehagymával, abból csak valami jó sülhet ki. Ezért aztán medvehagyma szezon idején, amit biztos, hogy nem hagyok ki, az a medvehagymás-túrós pogácsa. Illetve mindig készítek körözöttet is, de nagyon szeretem akár szendvicsbe pakolni vagy csak simán zsíros/vajas kenyérhez enni. Egyébként számos ételhez felhasználhatjuk ízesítésként, készülhet belőle pesztó vagy fogyaszthatjuk magában is saláta helyett.
Ha magunk szedjük a medvehagymát, legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük le, hogy az ujjainkkal megdörzsölünk egy levelet, és ha kellemes fokhagymaillat árad belőle akkor biztosak lehetünk benne, hogy medvehagyma.
 
Medvehagymás túrós pogácsa
 
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
20 dkg liszt + a nyújtáshoz
1,5 teáskanál só
1/2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1/2 kiskanál cukor
25 dkg túró
1/2 csokor medvehagyma
15 dkg tejföl
15 dkg puha vaj
1 tojás
 
a kenéshez:
1 felvert tojás
 

Medvehagymás-túrós pogácsa

Medvehagymás-túrós pogácsa elkészítése:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A medvehagymát felaprítjuk. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, majd hozzáadjuk a túrót, a medvehagymát, a tejfölt, a vajat, a tojást, az élesztős tejet, és egynemű tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket enyhén felvert tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
 
Medvehagymás-túrós pogácsa
 
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.
 
Ha tetszett a medvehagymás-túrós pogácsa receptje, nézzetek szét a blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető receptet, elsősorban cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a Facebook, az Instagram és a Pinterest oldalamon!

, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .