Az utóbbi évek elengedhetetlen húsvéti desszertje lett a répatorta, amin tulajdonképpen nincs is mit csodálkozni, aki egyszer megkóstolja, biztos nem tud ellenállni neki. A torta tésztája könnyen elkészíthető, rengeteg változata létezik már a hozzávalókat illetően, de a klasszikus répatortában mindenképp van dió, fahéj, és narancs. A tetejére kenjünk valamilyen sajtkrémet, így nem csak mennyeien finom, hanem igazán tetszetős desszertet tudunk varázsolni a húsvéti asztalra.
Hozzávalók:
a tésztához:
18 dkg sárgarépa (kb. 4 db)
2 db közepes méretű narancs leve
10 dkg dióbél
17,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
17,5 dkg finomliszt
1 tasak sütőpor
10 dkg barna nádcukor
½ tk. őrölt szerecsendió
1 tk. őrölt fahéj
4 tojás
2 dl olívaolaj
a krémhez:
25 dkg tejszínes krémsajt
5 dkg darált eritrit
1 tk. vanília kivonat
a díszítéshez:
néhány szem dióbél
kis darab sárgarépa
A sárgarépákat megtisztítjuk, lereszeljük, majd hozzáadjuk a narancsok kifacsart levét és a durvára vágott diót (a leggyorsabban úgy tudjuk ezt a fázist megoldani, ha a dióbelet aprítógépben néhányszor megforgatjuk). Egy keverőtálban elvegyítjük a kétféle lisztet, a sütőport, a szerecsendiót, a fahéjat és a barna nádcukrot. A tojásokat alaposan keverjük ki az olívaolajjal, majd adjuk hozzá a répás keverékhez, végül az egészet dolgozzuk össze a lisztes résszel. A masszát beleöntjük egy 24 vagy 26 cm-es kapcsos tortaformába, amit előtte kiolajoztunk, és sütőpapírral kibéleltünk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük le, hogy megsült-e a tészta, ha igen, akkor hagyjuk a formában 10 percig hűlni, majd borítsuk ki rácsra és várjuk meg, amíg teljesen kihűl. A krémhez keverjük ki a krémsajtot a porrá őrölt eritrittel és a vanília kivonattal, és kenjük a torta tetejére kicsit rusztikusan. Díszítésként szórjuk meg egy kevés reszelt sárgarépával és durvára vágott dióval.


A recept az Édes Élet magazinból való, amit néhány helyen módosítottam, cukormentessé tettem.
Like
húsvét, krémsajt, répa, répatorta, torta