Az omlós vajas keksz bármilyen alkalomra bevethető, legyen az egy ünnep vagy éppen vendégség. Egyszerűen elkészíthető, akár napokkal korábban is megcsinálhatjuk és megtölthetjük vele a kekszes dobozt. Közeleg a húsvét, ezért úgy gondoltam, a kekszek is legyenek ennek megfelelően ünnepi hangulatúak, mind formában mind ízben. Így előkerítettem a húsvéti kekszkiszúró formáimat, lereszeltem két sárgarépát és nekiláttam a kekszeknek. A tésztához a vaníliás kekszek receptjét vettem alapul, és azt egészítettem ki a répával. Mivel a sárgarépa kellemes édes ízt ad, a xilit mennyiségét lecsökkentettem ez esetben. A végeredmény egy nagyon finom és omlós vajas keksz lett, benne a répa édes ízével.
10 dkg vaj
10 dkg sárgarépa
3 dkg darált xilit
1 tojás
csipet só
1 ek. vanília kivonat
A tésztához a hideg vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a többi kimért hozzávalóhoz, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni. A tésztát lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és a húsvéti kiszúró formákkal tetszőlegesen kiszaggatjuk. A kekszeket sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.