Ha beköszönt a hűvösebb idő, szívesen fogyasztunk valamilyen tartalmas, melengető levest. A különböző zöldségekből készült krémleveseknek pedig kifejezetten sikere van nálunk, így gyakran készítek. Egyik kedvenc őszi-téli krémleves receptem, amit megosztok veletek, a rozmaringos édesburgonya-krémleves sajtropogóssal. A feltétet persze lehet variálni ízlés szerint, de ez a gránátalmás sajtos kombináció szerintem nagyon finom, egy próbát mindenképp megér.
Hozzávalók:
3-4 személyre
50 dkg édesburgonya
1 nagyobb sárgarépa
1 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 kisebb rozmaringág
só
őrölt fekete bors
1,1 l húsalaplé
a sajtropogóshoz:
10 dkg trappista sajt
kevés kókuszolaj
a tálaláshoz:
frissen aprított snidling
gránátalmamag

Rozmaringos édesburgonya-krémleves sajtropogóssal elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk. Az édesburgonyát és a sárgarépát feldaraboljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a negyedelt vöröshagymát, és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a rozmaringot, puhára főzzük. A rozmaringágat eltávolítjuk, a levest botmixerrel krémesítjük.
Közben a sajtot lereszeljük, apró gombócokat gyúrunk belőle, és serpenyőben, kevés kókuszolajon ropogósra sütjük mindkét oldalukat.
Tálaláskor a levest gránátalmamaggal és snidlinggel szórjuk meg, sajtropogóst kínálunk mellé.
1
édesburgonya, krémleves, leves