Töltött kelt kifli

In Étel & ital

Töltött kelt kifli

Az ünnepek alatt elfogyasztott hatalmas mennyiségű édesség után jobban esnek a sós dolgok. Ebből kiindulva nem valamilyen desszertnek álltam neki először az újévben, hanem sós töltött kelt kifliknek. Kétféle töltelékkel töltöttem meg őket az alapján, amit éppen találtam itthon hozzá. Így készültek fokhagymás-tejföllel megkent sajtos-baconos és paradicsomszószos sonkás-gombás kiflik.
 
Hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg búza finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 dl étolaj
1 tojás
1 tk. só
1 ek. tejföl
5 dkg élesztő
2 dl tej
1 tk. fruktóz
 
a sajtos-baconos töltelékhez:
4-5 szelet bacon szalonna
3 ek. tejföl
1 kis gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt
 
a sonkás-gombás töltelékhez:
3 nagy fej gomba
1 kisebb fej vöröshagyma fele
3 szelet sonka szalámi
½ sűrített paradicsom konzerv (a 70 g-os fele)
bors
őrölt gyömbér
5 dkg reszelt sajt
 
a tetejére:
1 tojás
 
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a fruktózzal, majd kelesztő tálba öntjük és hozzáadjuk az olajat, tojást, sót, tejfölt és összedolgozzuk a kétféle liszttel. A tésztából cipót formázunk és meleg helyen, letakarva, kétszeresére kelesztjük. Amíg kel a tészta elkészítjük a kétféle tölteléket. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és felöntjük egy kevés vízzel, amennyi éppen csak ellepi és puhára pároljuk. A végén hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és a késhegynyi őrölt gyömbért. A bacon szalonnát felkockázzuk, a tejfölt összekeverjük egy kevés áttört fokhagymával. A sajtot lereszeljük. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, fél cm vastagságúra kinyújtjuk és kb. 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk. A tésztadarabok egy részére ráhelyezünk a sonkás-gombás töltelékből egy adagot és egy kis reszelt sajtot, a többit megkenjük a fokhagymás tejföllel és rászórunk egy keveset a bacon szalonna darabokból, majd feltekerjük mind úgy, hogy kifli formát kapjunk. A töltött kelt kifliket helyezzük sütőpapírral borított sütőlemezre, kenjük le a tetejüket enyhén felvert tojással. Megszórhatjuk még egy kevés reszelt sajttal is, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük aranybarna színűre.

, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .